Ik mis je zo……

Trouwen is een feest!

Maar ook een gebeurtenis waarop je een overleden familielid heel erg kan missen.

Zorg ervoor dat je dit op jullie trouwdag een goede plek geeft.

 

Als ervaren trouwambtenaar kan en wil ik jullie daarbij helpen.

Quote van bruidegom: “Ik wil trouwen omdat ik van dichtbij heb mogen meemaken hoeveel een goed huwelijk waard is en ik heb het geleerd van de besten, van mijn vader & moeder die ik vandaag zo mis!”

Vaak hoor ik om me heen: je bent trouwambtenaar? wat leuk, dan heb je vast altijd een feestje…..

En natuurlijk maak ik er iedere keer weer een feestje van, maar de ervaring leert dat dat toch niet helemaal klopt. Omdat juist op je trouwdag het missen van bijzondere mensen in je leven extra zwaar kan wegen. Dat vraagt tijdens de trouwceremonie speciale aandacht van de trouwambtenaar. Wat niet betekent dat het verhaal heel erg verdrietig wordt, maar juist een mooie balans is tussen herinneren en benoemen, tussen dankbaarheid van wat is geweest en bewust stilstaan bij het moment.

Zo kan ook dit deel van jullie verhaal ‘mooi’ zijn.

Mijn tip aan jullie zou zijn om goed te overleggen met jullie trouwambtenaar

wat jullie willen.

Persoonlijk vind het altijd mooi om wat herinneringen op te halen en kort te vertellen over hoe je/jullie relatie was met de overledene, die jullie zo missen.

En dan maak ik een eerste opzet van mijn verhaal over dit missen en mail dat aan jullie, het aanstaande bruidspaar door. Jullie lezen dit en voegen eventueel nog wat toe, of in overleg veranderen we nog wat.

Mijn tweede tip is om dit stukje tekst ook alvast te laten lezen aan andere familieleden die het meest dichtbij deze zo gemiste geliefde staan. Dan kunnen ook zij meelezen en worden ze niet overvallen door onverwachte emoties op jullie trouwdag.

Dat je emotioneel wordt tijdens dit deel van de ceremonie is heel begrijpelijk en helemaal niet erg, Ga door je tranen heen en laat je hart vol stromen met liefde, zolang je nog vertelt en praat over deze mens die je zo mist zijn ze immers nog deel van je leven!

Als je wilt kan je ook een klein ritueel gebruiken op dit moment in de ceremonie. Dat kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld het aansteken van een kaars, of als je buiten trouwt door het oplaten van een ballon, als groet naar boven. Maar een foto op tafel bij de trouwakte is ook een mooie verwijzing, of een lege stoel met tekst en/of foto. Maak een klein fotootje aan het bruidsboeket of doe zoals deze bruidegom die de trouwring van zijn moeder aan de binnenkant van zijn colbert speldde dichtbij zijn hart!

 

Ik denk graag met jullie mee over dit deel van de trouwceremonie en weet dat ik dit (lastige) moment met en voor jullie kan dragen. Ook dat maakt jullie trouwceremonie een bijzondere huwelijkssluiting.

 

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.