Hoe schrijf je een goede trouwbelofte/VOW’s?

Ga staan, kijk elkaar goed aan, vergeet jullie andere gasten, en spreek vanuit je hart!

Dit is misschien wel het mooiste moment van de hele trouwceremonie, het moment waarop je in je eigen woorden verteld en belooft dat je voor elkaar kiest en bij elkaar wilt blijven. Maar hoe maak je nou een echte goede belofte, ik help jullie graag op weg.

 

Maak samen afspraken over de lengte en de globale inhoud van jullie belofte, dan weet je dat ze op elkaar zijn afgestemd, zonder dat je de inhoud kent. (het is immers geen wedstrijd wie het het beste doet) Welke elementen willen jullie graag benoemen? Neem in ieder geval rustig de tijd om je trouwbelofte goed voor te bereiden, maak aantekeningen iedere keer als je weer iets te binnen schiet (dat kan handig op je telefoon)

 

Een mooie opbouw is bijvoorbeeld om terug te kijken op jullie relatie en hoe deze zich heeft ontwikkeld sinds jullie samen zijn. Voorbeeldje:

De eerste keer dat ik je zag vergeet ik nooit meer: jij liet mijn hart sneller kloppen/ je maakte de slechtste grap ever/ mijn vriendin vond je ook geweldig! (je ziet het kan serieus, oprecht, maar er mag zeker ook humor inzitten, dan heb je ook even de tijd om te ontspannen als iedereen lacht)

-Denk ook aan de mooie en bijzondere dingen die jullie samen hebben meegemaakt, of juist de moeilijke momenten waarin je je echt gesteund wist. (het helpt om daar oude foto’s bij te pakken of lieve berichtjes die je bewaard hebt)

Waar werd je verliefd op, wat maakt de ander en jullie relatie zo uniek.

-Wat vind je het allerleukste aan hem of haar?

Wat betekent de ander voor jou en wat waardeer je het meest?

Waarom wil je trouwen en hoe zie je jullie toekomst? Voorbeeldje over de toekomst: Als we morgenochtend wakker worden (in onze bruidssuite….) en ik jou naast me zie liggen, dan weet ik dat onze toekomst begonnen is. Ik ben jouw man/vrouw en wat ben ik daar trots op, vanaf vandaag gaan we….(vul maar in)

Twijfel je of je aanstaande een bepaalde opmerking kan waarderen? Haal die er dan uit, je wilt niet dat dat het enige is dat blijft hangen.

 

Als laatste sluit je af met jou belofte aan je aanstaande, hier wat voorbeelden, ik beloof je:

mijn liefde, op rechte aandacht, rust als je dat nodig hebt of juist veel plezier en gekkigheid samen.

-een luisterend oor, samen blijven genieten, gelukkig zijn en om hopelijk samen heel oud te worden!

-te steunen bij alles wat je doet en bij iedere keuze die je maakt.

-je de ruimte te geven om jezelf te zijn en je altijd te stimuleren om jezelf te ontwikkelen en onvoorwaardelijk achter je te staan.

Nu ik je geïnspireerd heb weet je er vast zelf ook nog wel een paar…..

 

Een ander punt is dat een goede trouwbelofte/VOW moet niet te lang duren!

 

Je hoeft echt geen speech van 5 minuten te houden. Het is al spannend genoeg om daar te staan. En je wilt het voor iedereen leuk en interessant houden. Dus beperk je tot ongeveer 3 minuten. (dat is een uitgeschreven ½ A4tje)

en het is niet erg om het voor te lezen, het hoeft echt niet uit je hoofd!

Als je je trouwbelofte af hebt, helpt het om hem een paar keer hardop voor te lezen voor jezelf (of aan iemand die je vertrouwd) spreek rustig en duidelijk (als jullie een grote groep gasten hebben is het verstandig om dat met een microfoon te doen, zodat iedereen het kan volgen)

Er zijn genoeg mooie quotes te vinden over de liefde en gedichten zijn er in overvloed, maar probeer die toch een beetje te mijden, omdat je eigen woorden in dit geval het meest worden gewaardeerd! Wees jezelf, wees uniek

 

En je moet het wel allebei willen en durven, ten overstaande van al jullie gasten het achterste van je tong laten zien! Past dat toch niet bij jullie (of bij een van twee) dan zijn er ook andere momenten om met z’n tweeën je gevoelens te delen. Dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je trouwambtenaar te vragen iets te vertellen uit jou naam (en door jou geschreven) Of je schrijft elkaar een mooie brief die je elkaar geeft vlak voordat je elkaar voor het eerst ziet op je trouwdag (mooi als alleen de fotograaf er bij is om de emoties vast te leggen)

 

En mijn allerlaatste tip:

Mail je uitgewerkte versie door naar je trouwambtenaar, mocht het echt niet lukken dan kan deze je helpen…

 

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.