Rituelen en Symbolen op je trouwdag

Als je je trouwceremonie uniek wilt laten zijn, en helemaal bij jullie wilt laten passen, dan denk ik graag mee.

Al brainstormend samen met Corina en Gerald ontstonden prachtige symbolieken die zij/wij graag met jullie willen delen.

Dit lieve stel trouwde niet voor het eerst en zijn in het rijke bezit van respectievelijk één en twee zonen, en niet twee maar zelfs drie moeders, maar helaas moeten zij hun beide vaders missen. Deze vaders en andere lieve mensen die ze op hun trouwdag moesten missen stonden met foto’s in een herdenkhoekje,

herinneringsplek

 

waar de bruid haar boeket legde

en de bruidegom een kaarsje aanstak in een windlicht.

(omdat de ceremonie buiten plaatsvond).

 

 

 

 

Hun liefde voelt als een puzzel met veel verschillende stukjes en die stukjes zijn de belangrijkste mensen in hun leven, op hun trouwdag aanwezig als bruidsgasten.

puzzelstukjes

Daarom deelden zij aan het begin van de ceremonie, terwijl ze iedereen persoonlijk verwelkomden, aan alle gasten een puzzelstukje uit, met de vraag om deze later op de dag te beschrijven en terug in de puzzel te stoppen. (zo krijg je een bijzonder gastenboek).

 

De drie zoons namen ook een deel van de toespraak op zich. Het was leuk om met hen samen te bespreken hoe ze dat zouden aanpakken, en dat deden ze fantastisch! Omdat een van de zoons nog niet oud genoeg was om als wettelijke getuige aan te treden, had ik een speciale akte bij me waarop alle drie de zonen tekenden en ook de drie moeders/oma’s.

Wat zijn persoonlijke VOWs toch altijd prachtig als ze verteld worden door bruid en bruidegom vlak voor het Jawoord. Dan ben je echt helemaal klaar om je officiële antwoord te gaan geven en dat doe je terwijl je elkaars hand vasthoudt. Maar Corina en Gerald wilden meer, zij wilden de verbondenheid letterlijk voelen en dat gebeurde met een zestal linten waar aan een weddingbelletje hing. Met deze linten werden hun handen verbonden door hun zonen en moeders, met live muziek op de achtergrond.

lintenlintenEen Bijzondere Huwelijkssluiting was het zeker, ook de trouwlocatie was bijzonder: zij zeiden ook ja tegen http://www.heerstaayen.com. De ceremonie vond plaats onder de rieten overkapping die aan de orangerie grenst, gelukkig overdekt want het was een wisselvallige dag, maar de temperatuur was heerlijk.

Hóe wisselvallig bleek op het moment van het Jawoord. Terwijl ik Corina en Gerald vroeg om te gaan staan, barste de hemel open en gingen de zachte regendruppeltjes over in een hoosbui en kroop iedereen dicht tegen elkaar aan. Een heel intiem moment, bruidspaar en ik twijfelden geen moment, we gingen door! Dus schreeuwde ik de trouwvraag naar het bruidspaar om boven de neervallende regen uit te komen en het bruidspaar gilde daarop heel hard ‘JA’, en terwijl ik bevestigde dat het huwelijk gesloten was brak de hemel opnieuw open en begon de zon te schijnen…..

ceremonie En toen waren we er nog niet, want ook de manier waarop de trouwringen naar het bruidspaar werden gebracht zorgde bij hun gasten voor ontroering. De ringen waren vastgemaakt in het boeket en dit mooie bloemstuk werd aan alle gasten doorgegeven terwijl gevraagd werd om de ringen met hun liefde en goede wensen te warmen. Uiteindelijk kwam het boeket aan bij de oudste zoon die de ringen bij zijn moeder en haar kersverse echtgenoot kwam brengen.

boeket met ringen

Toen dat gebeurd was kwam er ook een einde aan hun bijzondere huwelijkssluiting en mochten ze over de loper op weg naar de bubbels en lekkere bruidstaart. Maar eerst gingen alle gasten langs die loper staan met een puntzakje gemaakt van bladmuziek, met daarin heerlijk ruikende lavendel, omdat volgens Frans gebruik het strooien van lavendel 7 jaren van huwelijk geluk brengt!

Lavendel zakjes

Lief bruidspaar, wat was jullie huwelijkssluiting ook voor mij een unieke ervaring, jullie zullen vast heel veel geluk oogsten omdat je je huwelijk in de regen hebben gepland!

fotocredits: http://eppel.nl

second-soother: http://www.flexmi.nl

3 Responses to “Rituelen en Symbolen op je trouwdag”

 • Corina en Gerald:

  Lieve, Lieve Mariëlle,

  Inderdaad, een sluiting vol symboliek en samen met jou op ons lijf geschreven.
  Ongedwongen en toch zeker vooraf vastgestelde rituelen maakten de huwelijkssluiting uniek. Een om nooit te vergeten. We koesteren de foto’s van de momenten in de ceremonie samen met de overgebleven attributen.
  Het bankje staat in onze tuin, de flesjes met vows bij de moeders en de puzzellijst wordt gebruikt bij een nieuw hoofdstuk van ons leven.

  Dank voor je ongedwongen betrokkenheid bij ons mooie dag.

  X Gerald en Corina

 • Mooie foto’s zeg. Het zal vast ook een hele mooie dag zijn geweest!

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.